In de wereld van Salesforce zijn er geen grenzen. Er bestaat geen code die een Salesforce ontwikkelaar niet kan uitvoeren, noch een veld dat niet kan worden toegevoegd door uw Salesforce-administrator. Met Salesforce is alles mogelijk is en dit is vooral waar voor jullie, Salesforce Administrators.

Laten we een stapje terug doen en kijken naar Dreamforce 14. Degenen die dit hebben bijgewoond is het opgevallen dat er een sterke focus was op Salesforce Administrators. Want dit jaar was er niet alleen een Salesforce Developer zone, maar er was ook een prachtige Salesforce Administrator zone. Echter, in de Administrator zone was er ook een Developer stand, die omringd werd door Administrators die code willen leren.

Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen een Salesforce administrator rol en Salesforce Developer rol ?

Hier zijn de rollen van een Salesforce Administrator:

 • Clicks geen Code
  • Customizen en ontwikkelen: Een groot deel van de tijd kan worden besteed in het setup-menu om Picklist waarden toe te voegen, pagina lay-outs te wijzigen, opdracht regels te creëren en meer.
  • Gebruikersonderhoud – Salesforce Administrators zullen nieuwe gebruikers toevoegen, bestaande accounts wijzigen, systeempermissies controleren op gebruikersprofielen, gegevenstoegang beperken en openen.
  • Rapporten en dashboards – Rapporten bouwen om aan een schat aan informatie te maken op basis van gegevens die zijn opgeslagen in Salesforce.
  • Gegevens opruimen – Dubbele accounts en contactpersonen verwijderen door ze samen te voegen, massa updates en gegevens importeren met import wizards bv Import wizard data, Data Loader etc.
 • Training – Op de hoogte blijven
  • Continue documentatie – het produceren en actualiseren van bestaande Salesforce documentatie voor collega’s en klanten. Zo blijf je op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen en toekomstige Salesforce releases en verbeteringen.
 • Groeien – Een sterkere basis
  • Helpen om lopende systeemontwikkelingen te beheren – communiceren met klanten en collega’s over nieuwe ontwikkelingen, ondersteuning etc.
  • Zorgen voor blijvende steun aan collega’s, vooral Salesforce Developers en klanten.

Hier zijn de rollen van een Salesforce Developer:

 • Bouwen
  • Developen: Dit omvat het schrijven van apex code bv het creëren van Salesforce triggers die niet declaratief kunnen worden gedaan, het creëren van Visualforce pagina’s, het bouwen van Triggers en nog veel meer afhankelijk van de eisen van de klant of collega.
  • Integratie: Salesforce heeft meer API’s dan een duizendpoot schoenen heeft! Als uw bedrijf afhankelijk is van bestaande systemen of gegevens, kunnen Salesforce ontwikkelaars het ongelooflijke aanpassingsvermogen van Salesforce API benutten, al uw processen en informatie integreren in beide richtingen, om ervoor te zorgen dat al uw systemen efficiënt met elkaar praten.
 • Testen en implementatie
  • Ontwikkelaars kunnen zich aanmelden voor een 2-licentie “Developer Edition” waarin ze de volledige vrijheid van het platform krijgen aangeboden. Dit is geweldig om conceptueel werk samen te voegen, technieken uit te proberen die ver weg staat van complicaties zoals versiebeheer, test-eisen en andere gebruikers.
  • Developer Sandboxes is waar nieuwe functionaliteit geboren wordt. Ontwikkelaars zullen development blijven testen in een “sandbox” alvorens live te gaan. Dit garandeert dat nieuwe functionaliteiten werken zoals verwacht en niet interfereren met bestaande bedrijfsprocessen.
  • Verwijderen van bugs om een soepele release gebruikers te waarborgen. Dit is een goed moment om de Salesforce administrators erbij te betrekken zodat ze de bruikbaarheid kunnen testen en feedback kunnen geven.
 • Implementeren en Documenteren – Gedeelde verantwoordelijkheden
  • Continue documentatie gedurende de ontwikkeling. Dit kan worden gecommuniceerd met de Salesforce administrators, zodat ze zijn voorbereid op elke interactie met de klant / support kwestie

Hoewel Salesforce Administrator en Salesforce Developers hun eigen rol hebben, er zijn echt geen grenzen als het gaat om de mogelijkheden die Salesforce Administrators hebben.
Zoals aangegeven tijdens Dreamforce 14, gaan meer en meer administrators coderen en nemen ze een aantal van de taken op zich die anders zouden worden overgelaten aan een Developer bv het creëren van triggers. Het zou ook goed zijn om Administrators de DEV401 te laten volgen om hun ontwikkelkennis te verbreden! Het is duidelijk dat de grenzen tussen een Salesforce Administrator en een Salesforce Developer steeds meer vervagen.
Cloud Recruitment Solutions biedt twee Salesforce trainingen aan: Salesforce Developer training (DEV401) en de Salesforce Administrator training (ADM201). Kijk hier voor meer informatie over onze trainingen.

Dreamforce 2014

Dreamforce 2014